Maak van ontspannen geen moetje

Maak van ontspannen geen moetje

Met alle meditatie-apps, yogalessen en mindfulnesscursussen, lijkt ontspanning binnen handbereik. Maar wat als het je gewoonweg niet lukt om te ontspannen? Dan is het tijd om er geen moetje meer van te maken. 

Ik spreek wel eens vrienden en collega’s die het over een andere boeg willen gooien omdat ze zich gestrest voelen. “Vanaf morgen mediteer ik minstens tien minuten per dag, volg ik één keer in de week een yogales en slaap ik elke nacht minimaal acht uur.” Dit zijn stuk voor stuk mooie voornemens, maar ik krijg het er ook een beetje benauwd van. Wat als het niet lukt? En je bijvoorbeeld helemaal niet goed kunt slapen omdat je nog steeds te gestrest bent?

Opgefokt

Er zijn tegenwoordig talloze meditatie-apps die je helpen rust te vinden in deze razendsnelle wereld. Van Headspace en Buddhify tot minder bekende apps zoals Smiling Mind. Ook komen er nog steeds yogascholen bij en is de drempel om mindfulness te beoefenen nog nooit zo laag geweest. Hierdoor lijkt het alsof je je binnen no time niet meer gestrest en onrustig kunt voelen. Misschien denk je zelfs: ‘Een paar minuten mediteren en weg is mijn onrust!’ Het kan dan heel frustrerend zijn als het niet lukt.

Whatever the present moment contains, accept it as if you had chosen it.

Eckhart Tolle

Als je een MBSR-training volgt, leer je al gauw dat elk gevoel en elke emotie er mag zijn. Ook boosheid, angst en irritatie horen bij het leven. De kunst is deze vervelende gevoelens en emoties te accepteren in plaats van extra hard je best doen om ze te laten verdwijnen – daar raak je niet meer ontspannen van. Sterker nog: het werkt vaak averechts als je doel is zen te worden. Met andere woorden: hoe meer je van jezelf móét ontspannen, hoe meer opgefokt je raakt.

Opnieuw beginnen

Mindfulness leert je leven met meer aandacht, maar mindful leven houdt ook in dat je nergens naar probeert te streven. Zeker als je het gewend bent om het ene na het andere doel te halen, kan het in het begin heel onwennig voelen om dingen gewoon te laten gebeuren. Mijn tip om van ontspannen geen moetje te maken, is: begin klein en houd een open blik. Word je van mediteren alleen maar onrustiger? Dan geef je het morgen een nieuwe kans. Het mooie is dat je elk moment opnieuw kunt beginnen. Ook ik voel me de ene dag meer ontspannen na het mediteren dan de andere dag. Maar het feit dat ik elke dag even stil sta bij wat er in mij omgaat, vind ik al meer dan de moeite waard.

Tip: het boek ‘Je moet (bijna) niks’ van Lianne Keemink is een aanrader als je het lastig vindt om te stoppen met moeten.

Beeld: Andriyko Podilnyk via Unsplash.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!