Mijn favoriete (gratis) mindfulness-apps

Mijn favoriete (gratis) mindfulness-apps

De ene keer mediteer ik met een timer en de andere keer gebruik ik een app. Gelukkig zijn er genoeg gratis mindfulness-apps die de moeite waard zijn. In dit artikel houd ik mijn favorieten bij.

1. VGZ Mindfulness coach app

De app van zorgverzekeraar VGZ bevat meer dan 70 gratis oefeningen die je helpen van mindfulness en meditatie een gewoonte te maken, ook als je geen klant bent. In plaats van losse oefeningen te doen, kun je ook een programma volgen van enkele weken, zoals ‘Balans in je dagelijkse leven’ of ‘Omgaan met stress’. Bijna iedere dag krijg je dan een nieuwe oefening, van een visualisatie tot liggende meditatie om de dag af te ronden.

Favoriete feature: in de app kun je zoeken op tijd. Hierdoor wordt het nóg makkelijker om van mindfulness een routine te maken. Want wie heeft er nou niet één minuut over om te oefenen?

2. Plum Village app

In 2019 ging ik naar Plum Village (Frankrijk) voor een retraite. Ik heb hele goede herinneringen aan deze tijd en daarom vind ik het extra fijn dat er een app is. De meditaties van Plum Village zijn meestal zonder poespas: geen muziek of andere geluiden, maar alleen een stem die je in het Engels of Frans begeleid. Naast meditaties kun je luisteren naar natuurgeluiden, lezingen (‘Dharma talks’), veelgestelde vragen over het leven en mindfulness en bekende Plum Village liedjes. De app heeft mijn leven in elk geval enorm verrijkt.

Favoriete feature: ik word altijd heel rustig van luisteren naar natuurgeluiden, maar vind het extra bijzonder dat de fragmenten daadwerkelijk zijn opgenomen in Plum Village (en niet in een studio).

3. Insight Timer

Raak je snel verveeld? Dan is Insight Timer een aanrader. Met ruim 70.000 fragmenten zit er vast wel iets tussen. En ook al heeft de app een Engelse naam, zelfs in het Nederlands is de keuze reuze. De live events zorgen voor extra afwisseling. Met een betaald abonnement heb je daarnaast toegang tot cursussen van je favoriete docenten.

Favoriete feature: lukt het je maar niet van mediteren een gewoonte te maken? Dan kun je een kring aanmaken en tegelijk met andere gebruikers mediteren. Handig als stok achter de deur.

4. MyLife Meditation: Meditate, Relax & Sleep Better

Een andere app die ik al jaren gebruik is MyLife Meditation, voorheen Stop, Breathe & Think. De app heeft niet zoveel meditaties als bijvoorbeeld Insight Timer, vooral als je niet betaalt, maar ik ben verknocht aan de functie waarbij je een korte check-in doet. Voordat je begint met mediteren, vul je in hoe je je fysiek en emotioneel voelt. Op basis van deze gegevens, selecteert de app een geschikte meditatie.

Favoriete feature: naast de check-in vind ik het fijn dat er een dashboard is waarop je kunt zien hoelang je hebt gemediteerd en hoe je je meestal voor en na het mediteren voelt. Hierdoor krijg ik motivatie voor de volgende keer.

Beeld: RF._.studio via Pexels.