Waarom het slim is je eigen gebruiksaanwijzing te hebben

Waarom het slim is je eigen gebruiksaanwijzing te hebben

Zonder ontbijt ben ik de rest van de dag niet te genieten. Ook vind ik het heerlijk om af en toe de hele dag in mijn pyjama te zitten. En zo zijn er nog een aantal dingen die ik doe om lekker in mijn vel te (blijven) zitten. Bewust zijn van mijn gebruiksaanwijzing zorgt ervoor dat ik me gelukkig voel. 

In tegenstelling tot de gebruiksaanwijzing van bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of stofzuiger, geeft een persoonlijke gebruiksaanwijzing antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn en lekker in mijn vel te zitten?’ Voor iedereen is het antwoord op deze vraag anders. Misschien blijf jij het liefst thuis, maar is je broer of zus eerder in de stad te vinden. Of ben je een veel leuker persoon als je op tijd naar bed gaat, terwijl je partner een avondmens is. Geen enkele gebruiksaanwijzing is dan ook hetzelfde.

Meer inzicht in jezelf

Bij mij heeft het niet lang geduurd voordat ik wist waar ik gelukkig van word, maar accepteren dat ik een gebruiksaanwijzing heb wél. Bij de term alleen al kreeg ik kriebels. ‘Gebruiksaanwijzing? Alsof die persoon zo ingewikkeld is’, dacht ik dan. Ik zag het als obstakel. Totdat ik het boek ‘Leven zonder filter’ las. Hierin vertelt Fleur, die hoogsensitief is, hoe een gebruiksaanwijzing haar helpt meer inzicht te krijgen in zichzelf. Dit heeft weer een positief effect op haar relatie. En daar gaat het natuurlijk om: een gebruiksaanwijzing moet je verder helpen en niet in de weg zitten. Dan kan het een sleutel zijn tot meer geluk.

Geef het een andere naam

Een gebruiksaanwijzing klinkt best streng; alsof het regels zijn waar je je aan móet houden, want anders functioneer je niet en loopt alles in de soep. Maar net zoals bij een echt apparaat maakt het (meestal) niet uit als je een keer van de instructies afwijkt. Het is wel zo dat je vaak pas later de effecten ervan merkt. Sla ik een keer mijn pyjamadag over, dan heb ik waarschijnlijk meer behoefte om die maand thuis te zijn. Dat is niet erg, zolang ik het later maar kan compenseren. Een gebruiksaanwijzing zou je daarom net zo goed een ‘persoonlijke rituelen-lijst’ kunnen noemen.

Zie het als een ontdekkingstocht

Wijsheid komt met de jaren, maar ook het ontdekken van je eigen gebruiksaanwijzing. Door verschillende ervaringen op te doen en daarop te reflecteren, kom je erachter wat voor jou werkt. Ook verander je als persoon, waardoor je gebruiksaanwijzing nooit af is. Stel daarom niet als doel je gebruiksaanwijzing compleet uit te pluizen, maar zie het als ontdekkingstocht om jezelf beter te leren kennen. Een win-winsituatie voor jezelf en je omgeving.

Beeld: fotografierende via Pexels.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!