Een andere slaapplek, exotisch eten en nieuwe ervaringen. Als HSP kan het best spannend zijn om op vakantie te gaan. Misschien besluit je zelfs helemaal niet te reizen uit angst overprikkeld te raken. Wil je je niet laten beperken? Met deze tips heb je alsnog een fijne vakantie.
1. Kies je reisgezelschap zorgvuldig uit
Mij maak je niet blij met een vol programma, waarbij ik de ene na de andere toeristische plek bezoek onder begeleiding van een gids. Maar ik ken ook mensen die juist het liefst zoveel mogelijk ervaringen opdoen binnen zo min mogelijk tijd. Voordat je weggaat, is het daarom slim om je (vakantie)behoeftes in kaart te brengen. Ben je toe aan ontspanning en wil je eindelijk dat ene boek uitlezen? Of wil je liever cultuur opsnuiven? Voorkom teleurstellingen en frustraties door helder te zijn over jouw wensen en kies je reisgezelschap zorgvuldig daarop uit.
2. Bereid je goed voor
Een open deur, maar een goede voorbereiding scheelt al een hoop stress en zenuwen. Of zoals ik in deze aflevering van mijn podcast ‘Mindful werken’ zeg: vakantie begint al vóórdat je weggaat. Zo heb ik een hekel aan meteen op reis gaan nadat ik klaar ben met werk. Liever een iets kortere vakantie waarbij ik relaxt mijn huis verlaat dan gehaast en geïrriteerd op reis, zodat ik langer weg kan. Houd je van lijstjes? Schrijf dan op wat je qua voorbereiding nog wil doen. Denk aan de planten water geven en de laatste mails beantwoorden.
Niet alleen probeer ik ruim van tevoren toe te werken naar een vakantie, ik heb ook een paar items die standaard in mijn koffer zitten. Uiteindelijk gaat het niet om de spullen zelf (zonder kan ik nog steeds functioneren), maar het idee erachter is dat ik mezelf iets comfort geef en met meer vertrouwen op reis ga. Een paar van mijn essentiële items:
- Een oogmasker, zoals deze.
Dankzij een slaapmasker heb ik geen last van licht in de kamer. - Oordoppen, zoals deze.
Uiteraard handig als je door geluiden minder diep of helemaal niet slaapt, maar ook onderweg op drukke plekken. - Rustgevende spray, zoals deze.
Door elke avond voordat ik ga slapen even te sprayen, geef ik mijn lichaam een seintje dat ik mag rusten. Waar ik ook ben. - Een steen, zoals een rozenkwarts.
Of je nu wel of niet gelooft in de werking van stenen, je kunt ze in elk geval gebruiken als geheugensteuntje om in het hier en nu te zijn. - Snacks!
Als ik honger krijg, merk ik dat meteen aan mijn humeur. Daarom zorg ik dat ik altijd iets te eten (nootjes, rijstwafels, fruit, enzovoorts) bij me heb.
3. Geef jezelf tijd om te wennen
Vliegen maakt het makkelijk om van de ene naar de andere locatie te reizen, maar het is ergens ook heel ongewoon: binnen mum van tijd ben je op een plek waar je nooit eerder bent geweest. Persoonlijk vind ik reizen met de trein of auto daarom fijner, want dan kan mijn lichaam langzaam wennen aan een andere omgeving. Hoe je reis er ook uitziet, het is normaal om eerst te acclimatiseren. Verwacht niet dat je je meteen op je gemak voelt, maar neem de tijd om te landen. Pak rustig je spullen uit voordat je meteen allerlei bezienswaardigheden op zoekt. Misschien wil je eerst even op bed liggen met ontspannende muziek of neem je een uitgebreide douche. Rustig aan, je bent op vakantie.
4. Pas mini-rituelen toe
Voel je je ontheemd, zit je veel in je hoofd of vind je het moeilijk om van de vakantie te genieten? Mini-rituelen die je overal kunt doen en weinig tijd kosten, helpen je in het hier en nu te komen. Denk aan…
- qi gong of yoga (met behulp van deze reisyogamat);
- mediteren;
- affirmaties uitspreken of opschrijven;
- ademhalingsoefeningen.
In plaats van pas aan zelfzorg te doen als je overprikkeld raakt (en het dus al te laat is), is het verstandig om gedurende de vakantie elke dag even een moment te nemen voor jezelf. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Veel ingewikkelder dan dit hoeft het niet te zijn.
5. HSS? Wissel rust en actie af
Wil je alles doen, maar heb je ook rust nodig? Dan kan het zijn dat je een ‘High Sensation Seeker’ (HSS) bent. Als HSS leef je met één voet op het gaspedaal en met de ander op de rem. Daardoor kun je regelmatig in tweestrijd zitten: je zoekt graag het avontuur op, maar verlangt tegelijkertijd naar tijd alleen. De ene dag iets actiefs doen met veel prikkels en de andere dag iets rustgevends, kan zorgen voor meer balans. Wil je meer weten over de HSS, dan raad ik je het boek ‘Prikkels bijten niet!’ van HSP en HSS coach Saskia Klaaysen aan.
Vakantie is ook maar… vakantie
Natuurlijk is het fijn om vakantie te hebben. Misschien kijk je er al weken of zelfs maanden naar uit. Maar soms kan de vakantiebestemming tegenvallen of kun je simpelweg je draai niet vinden om wat voor reden dan ook. Laat dit soort ervaringen niet al te veel een stempel drukken op jouw herinnering en toekomstige plannen. De volgende vakantie kan heel anders zijn; je hebt immers niet alles onder controle. Vakanties zijn ook maar momentopnames en dus niet permanent – dat is jammer als je het naar je zin hebt (‘Is het nu al voorbij?’) en fijn als het toch niet zo bevalt (‘Hè hè, eindelijk weer thuis.’). Het is maar net hoe je ernaar kijkt.
Beeld: Joshua Sazon via Unsplash.
Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!