Voordelen van mindfulness

De voordelen van mindfulness

Als hoogsensitief persoon heb ik veel baat bij mindfulness. Wat zeg ik? Het heeft mijn leven veranderd (hier lees je meer)! Mindfulness houdt in dat je bewust aanwezig probeert te zijn in het hier en nu zonder oordeel. Dit levert je meer op dan je in de eerste instantie denkt.

1. Je leven vliegt minder snel aan je voorbij

Door je meer bewust te zijn van het huidige moment, is de kans minder groot dat je aan het eind van de week denkt: ‘Wat heb ik nu precies gedaan?’ Ook heb je meer oog voor de mooie dingen in je leven. In plaats van dat je achteraf baalt dat je ergens niet van hebt genoten, ben je er daadwerkelijk met je aandacht bij. Tegelijkertijd ontdek je welke dingen je graag zou willen veranderen. Dat is mooi, want dan kun je er tenminste iets mee in plaats van dat het te laat is.

2. Je bent je meer bewust van je lijf

Om aan mindfulness te doen heb je niets nodig, behalve je lichaam. Goed nieuws dus, want je lichaam heb je als het goed is altijd bij je. Elke seconde geeft je lijf signalen af. Mindfulness helpt je hier meer aandacht voor te hebben. Door beter stil te staan bij deze signalen, voel je beter aan hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt. Zo zit je waarschijnlijk sneller vol als je elke hap daadwerkelijk proeft dan wanneer je je bord gedachteloos achter de tv leeg eet. Ook merk je het sneller op als je juist wel trek hebt.

3. Je stressniveau daalt

Voel je je regelmatig opgejaagd? Ook dan heeft mindfulness een positieve invloed. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mindfulness goed is voor je stressniveau. Je hartslag en bloeddruk dalen en je ademt langzamer. Doordat je minder stress ervaart, zul je op andere gebieden in je leven ook een verbetering opmerken. Zo slaap je beter, omdat je minder piekert.

4. Je ervaart meer compassie (voor jezelf en anderen)

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is zonder oordeel in het hier en nu zijn. Ieder brein dwaalt weleens af, de kunst is hier mild mee om te gaan. Een mindfulnesstrainer maakte eens de vergelijking met een jong hondje: als je een puppy streng en strak opvoedt, wordt het waarschijnlijk vals. Ben je duidelijk maar zachtaardig, dan zal het hondje sneller gewenst gedrag vertonen. Onthoud: het is menselijk om af en toe verzonken te zijn in gedachten en je minder goed te voelen. Je hoeft jezelf hier niet voor te veroordelen.

5. Je kunt je beter concentreren

Omdat je door aan mindfulness te doen meer in het nu leeft, wordt je concentratie ook beter. Des te meer je dit oefent, des te beter je hierin wordt. In plaats van bijvoorbeeld direct op een nieuwe e-mail te reageren, leert mindfulness je dat je een keuze hebt en dat je ook even kunt wachten. Je neemt de tijd om dingen af te maken en bent minder snel geneigd te multitasken. Gaan je gedachten meestal van hot naar her? Dan helpt mindfulness dus zeker voor meer focus.

6. Je ontwikkelt meer veerkracht

Als je geest troebel is en je door de bomen het bos niet meer ziet, is het lastig om het geheel te overzien en de juiste keuze te maken. Door tot rust te komen met mindfulness, ontstaat er ruimte en kun je gebeurtenissen meer in perspectief plaatsen. Maak je iets vervelends mee, dan helpt mindfulness je beter omgaan met deze tegenslag.

Mindfulness als vaste routine

In dit artikel deel ik slechts enkele voordelen. Zodra je begint met oefenen, zul je vanzelf gaan ontdekken hoe mindfulness je kan ondersteunen in je dagelijks leven. Zou je meer mindful willen leven, maar lukt het je niet hier routine in te krijgen? Dan kun je altijd contact met mij opnemen. Of stuur me een berichtje op Instagram.

Beeld: Fernando Lavin via Unsplash.