Zo blijf je dichtbij jezelf op je werk - Mindfulnessbuddy

Zo blijf je dichtbij jezelf op je werk

“Ik wil graag dichtbij mezelf blijven”, hoor ik hoogsensitieve collega’s regelmatig zeggen. Je goed kunnen verplaatsen in anderen en de sfeer aanvoelen is een kracht en valkuil tegelijkertijd. Raak jij regelmatig van je eigen gevoel verwijderd en heb je moeite met grenzen aangeven? Deze tips voorkomen dat je jezelf voorbij rent.

1. Focus je op je basisbehoeften

De nummer één tip is zorgen dat in ieder geval je basisbehoeften zijn vervuld. Dit klinkt misschien suf, maar het is echt zo dat je als HSP sneller geneigd bent ‘hangry’ te worden als je niet op tijd eet en drinkt. Het gevolg: je neemt minder goede beslissingen. Denk je simpelweg niet aan dingen zoals voldoende water drinken? Zet een wekker, leg een post-it neer op je bureau als reminder of blok (korte) pauzes in je agenda. Ook een goede nachtrust is belangrijk; op een volle batterij kun je prikkels makkelijker verwerken.

2. Maak van mediteren een gewoonte

Een tip die niet mag ontbreken in dit rijtje is om elke dag (even) te mediteren. Door je ogen te sluiten, zet je jezelf als het ware op pauze en geef je recente gebeurtenissen een plek. Door bovendien van mediteren een gewoonte te maken, voorkom je dat je snel overprikkeld raakt en een boel hersteltijd nodig hebt. Mijn podcast bevat zowel lange als korte meditaties, zoals de ademruimte. Slechts enkele minuten kan al voldoende zijn om weer tot jezelf te komen.

3. Creëer je moment alleen

Lunchen met collega’s? Of standaard met z’n allen koffiedrinken om tien uur? Als je gevoelig bent, kan dit extra energie kosten. Heb je eindelijk tijd om bij te komen, wordt er óók nog eens van je verwacht dat je contact maakt met anderen. Bescherm jezelf en zorg dat je minstens één keer per dag even alleen bent. Geen ruimte? Wees creatief. Het is vaak lang niet zo ingewikkeld als je denkt! Een paar suggesties:

  • Kom iets eerder op je werk, zodat je de eerste minuten in stilte kunt opstarten.
  • Stap een paar haltes eerder uit de bus of tram en wandel een stukje alleen tot je op je werk bent.
  • Ga in je eentje buiten lopen tijdens de lunch. Desnoods onder het mom dat je nog een telefoontje moet plegen als je het lastig vindt om te zeggen dat je even alleen wilt zijn.
  • Is het bijna onmogelijk een plek te vinden? Gebruik dan gewoon de wc. Sluit je ogen, focus je op je ademhaling en merk op wat er nu door je heengaat.

4. Verander je (lichaams)houding

Als je moe bent of niet zo lekker in je vel zit, is dit vaak ook aan je lichaamshouding te zien. Je schouders hangen bijvoorbeeld meer naar voren of je zit onderuitgezakt. Je maakt jezelf in ieder geval kleiner. Deze houding heeft andersom ook effect op hoe je je voelt: je wordt er neerslachtig en futloos van. Door van houding te veranderen, voel je je automatisch krachtiger. Zet daarom je voeten stevig op de grond en neem een rechte en brede positie aan. Vind je het spannend? Probeer het stiekem uit, je zult merken dat niemand het doorheeft.

5. Stop met vergelijken

De laatste maar niet de minste tip: stop met vergelijken. Als hoogsensitieve collega heb je een aantal unieke eigenschappen. Zo ben je goed in luisteren en zie je snel wat er nodig is. Collega’s die zich niet herkennen in deze omschrijving, hebben weer andere kwaliteiten waar ze trots op kunnen zijn. Zo heeft iedereen iets speciaals. Door te vergelijken doe je jezelf alleen maar tekort; er is er maar één zoals jij!

Beeld: Teona Swift via Pexels.