De positieve kanten van een perfectionist zijn

De positieve kanten van een perfectionist zijn

Er wordt veel geschreven over wat je kunt doen om minder perfectionistisch te zijn. Maar wist je dat er ook positieve kanten zitten aan het hebben van perfectionistische trekjes? Dit zijn wat mij betreft de voordelen:

1. Je zet je voor (meer dan) honderd procent in

In het woordenboek van een perfectionist vind je niet de uitspraak ‘half werk leveren’. Aan inzet ontbreekt het duidelijk niet, perfectionisten gaan voor het hoogst haalbare. Hierdoor hoeven ze bijna nooit te zeggen: “Had ik maar beter mijn best gedaan.” Dus zelfs al gaat iets niet zoals gehoopt, als perfectionist weet je dat het niet aan jouw inzet ligt. Alleen dat idee kan al geruststellend zijn.

2. Je ziet meer dan een ander

Over het algemeen wordt van perfectionisten gezegd dat ze oog voor detail hebben; ze zien dingen waar anderen overheen kijken. Hierdoor kun je als perfectionist op belangrijke momenten het verschil maken. Net voordat de nieuwsbrief de deur uitgaat, ontdek je bijvoorbeeld dat de knop om je aan te melden voor een webinar niet werkt. Zolang je niet te veel in details blijft hangen, kan ook deze eigenschap een enorm pluspunt zijn.

3. Je daagt jezelf en anderen uit

In plaats van goed streeft een perfectionist naar uitstekend. Dit kun je als iets negatiefs zien. Misschien vraag je je af wanneer het dan wél ooit voldoende is. Aan de andere kant betekent het ook dat je als perfectionist het in je mars hebt om de kwaliteit van wat je doet constant te verbeteren. Lukt het je ook nog eens anderen daarin mee te nemen, dan kun je grote stappen maken.

4. Mensen kunnen op je bouwen

Als je samenwerkt met een perfectionist, dan weet je wat je aan deze persoon hebt. Perfectionisten gooien er namelijk vrijwel nooit met de pet naar, maar nemen datgene wat ze doen serieus. Hierdoor kweken ze in een hoog tempo vertrouwen bij anderen. Heb je afgesproken dat je uiterlijk op dinsdag een projectplan van je perfectionistische collega zou ontvangen? Dan kun je daar ook vanuit gaan. Afspraak is afspraak.

Beeld: Daiga Ellaby via Unsplash.