Praktische tips voor een langzaam leven

Praktische tips voor een langzaam leven

Op vakantie is vertragen makkelijker dan in het dagelijks leven. Toch is het niet onmogelijk om langzaam te leven, zelfs als de wereld om je heen wel geneigd is een tandje bij te zetten. Deze tips helpen je een versnelling terugschakelen.

1. Reis met aandacht

Misschien vind je het fijn om in de trein een boek te lezen of in de auto naar een podcast (zoals de mijne) te luisteren. Het kan heerlijk zijn om nieuwe dingen te leren, maar het leidt wel af van wat je daadwerkelijk aan het doen bent, namelijk reizen. Probeer daarom eens in stilte van A naar B te gaan. Als je het moeilijk vindt om niks om handen te hebben, kun je ook een deel van de route zonder oortjes reizen. Het gaat er niet om dat je reis daardoor beter, fijner of mooier wordt, maar dat je oefent met in het hier en nu zijn.

2. Beweeg langzamer

Als je weleens hebt gemediteerd, ben je vast tot de ontdekking gekomen dat onrust in je hoofd zich vaak ook in je lijf uit. Niet stil kunnen zitten en telkens een andere houding aannemen tijdens de meditatie is hier een voorbeeld van. Door je lichaam overdag meer rust te gunnen, wordt het in je hoofd ook rustiger. Zorg dus dat je alles iets langzamer doet, van naar het toilet gaan en groenten snijden tot de fiets pakken. Vind je het spannend om hier in het bijzijn van anderen mee te oefenen? Je zult zien dat niemand het doorheeft. Sterker nog, anderen kunnen zich zelfs aanpassen naar jouw tempo.

3. Zet een intentie voor elke handeling

Een intentie kun je vergelijken met een voornemen. Je neemt je bijvoorbeeld voor om vanavond te sporten of boodschappen te doen. Langzaam leven krijgt vorm door iedere handeling met een intentie te doen, van je tandenpoetsen en aankleden tot koffie zetten en een boterham eten. Bedenk dus voordat je iets gaat doen wat je van plan bent en zeg dan in gedachten tegen jezelf wat je zo gaat doen. Dit kan gewoon een simpele zin zijn, zoals: “Ik ga nu de vaatwasser uitpakken.” Op het moment dat je de handeling uitvoert, doe je het bewust in plaats van op de automatische piloot.

4. Markeer het einde van elke activiteit

Net zoals alles wat je doet een begin heeft, komt er meestal ook een einde aan. Door je hier bewust van te zijn, lig je aan het einde van de dag niet meer in bed met het idee: ‘Wat heb ik nu precies gedaan?’ Met andere woorden: het leven voelt niet meer als een ratrace. Stel je bent klaar met een thee zetten, sta dan even stil en zeg tegen jezelf dat je zojuist thee hebt gezet. Zo kun je dat aan het eind van elke activiteit doen.

5. Voorkom een overvolle agenda

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder de tip om je agenda minder vol te plannen. Het geeft misschien een kick om veel te doen, maar het maakt het een stuk lastiger om langzaam te leven. Het fijne aan een lege agenda is ook dat er ruimte ontstaat voor andere dingen, zoals een keer een middag niksen of spontaan iets doen wat je al een tijd wilde. Natuurlijk kun je niet altijd alles wegstrepen, maar laat je in elk geval niet verleiden je dagen vol te proppen.

Beeld: Briana Tozour via Unsplash.