Een hekel aan het huishouden? Doe het met aandacht

Een hekel aan het huishouden? Doe het met aandacht

Opruimen en schoonmaken vind ik niet erg om te doen. Sterker nog, ik doe graag het huishouden want ik krijg er een leeg hoofd van. Maar wat als je er tegenop ziet en het uitstelt? Ik help je een handje.

Alledaagse routineklusjes, zoals de was ophangen en stofzuigen, zijn bij uitstek momenten om te oefenen met mindfulness. Want juist door het met aandacht te doen, krijg je er meer plezier in. Dat klinkt misschien gek, maar het werkt zo: in plaats van te denken ‘Ik heb hier geen zin in’ of ‘Waarom moet ik dit doen’, probeer je je te focussen op wat je nú aan het doen bent. Hoe meer je hiermee oefent, hoe minder vervelend het wordt.

Wat je goed moet onthouden, is dat elk moment dat je leeft een moment is dat je ten volle kunt ervaren, een moment om niet te missen. Waarom zou je niet leven alsof het leven er echt toe doet?

Jon Kabat-Zinn

Zo krijg je meer plezier in het huishouden:

  1. Neem de tijd. In het wild de badkamer schrobben of zo snel mogelijk vies bestek in de vaatwasser zetten bespaart je misschien twee minuten, maar na afloop voel je je niet beter. Gun jezelf de tijd om het huishouden met aandacht te doen en verlaag je tempo.
  2. Maak de zin ‘Nu ben ik…’ af. Raak je afgeleid door gedachten? De zin ‘Nu ben ik…’ helpt je in het moment te blijven. Je kunt dit trucje niet alleen tijdens het opruimen of schoonmaken toepassen, maar ook als je je bijvoorbeeld klaarmaakt voor de dag.
  3. Begin klein. Als je net begint met mindfulness integreren in je dagelijks leven, kun je niet van jezelf verwachten dat je voortaan iedere huishoudelijke taak met aandacht doet. Begin daarom klein en kies één activiteit uit. Hierdoor blijf je gemotiveerd en maak je het jezelf niet te moeilijk.
  4. Zie elk moment als een nieuwe kans. Ook al ben je nooit klaar met het huishouden, je kunt wel proberen elke klus met aandacht te doen. Zelfs al dweil je de keuken voor de honderdste keer, het is geen excuus om het niet mindful te doen.

Meer tips om het jezelf makkelijk te maken:

  • Doe het huishouden op vaste momenten. Door regelmaat aan te brengen, hoef je er minder over na te denken.
  • Plak routineklusjes achter een andere gewoonte aan. Ruim bijvoorbeeld altijd de vaatwasser uit nadat je ‘s ochtends koffie hebt gezet. Ook dit voorkomt uitstelgedrag.
  • Luister een podcast (zoals de mijne) of muziek terwijl je schoonmaakt. Op Instagram deel ik regelmatig luistertips.
  • Breek klusjes op in stukken. Zo is de drempel minder hoog om eraan te beginnen.
  • Visualiseer het eindresultaat en merk op hoe je je daarbij voelt.
  • Verwacht niet dat het huishouden altijd leuk moet zijn. Bekijk het per moment.

Beeld: Nathan Dumlao via Unsplash.