Mindfulnessoefeningen voor op vakantie

Waar je ook bent en wat je ook doet, elk moment kun je je bewustzijn trainen. Dus ook als je in het vliegtuig naar het buitenland zit of op je strandbedje ligt te chillen. Deze mindfulnessoefeningen zijn uitermate geschikt voor op vakantie.

1. Leer opnieuw wachten

Als je wacht op de bus, trein of het vliegtuig, is het verleidelijk om je telefoon erbij te pakken en naar een schermpje staren. Gebruik de vakantie om opnieuw te leren wachten door niks anders te doen dan gewoon te staan of zitten. Zo krijg je niet alleen meer van je omgeving mee, je geeft je brein ook een korte pauze van alle prikkels. Houd je telefoon dus in je tas of broekzak en sta eerst eens stil bij waar je nu bent. Wat zie je? En hoe sta of zit je? Focus je dan op je lichaam. Wat voel je? En waar in je lijf voel je de beweging van je adem? Je hoeft het alleen te registreren.

2. Zet je zintuigen op scherp

Een nieuwe omgeving geeft je de kans om je zintuigen extra op scherp te zetten. Gedachten verdwijnen zo automatisch meer naar de achtergrond. Doe deze oefening bijvoorbeeld als je op het strand of aan het zwembad ligt:

  1. Ga op je rug liggen, leg je handen op je buik en haal een paar keer bewust adem zonder je ademhaling al te veel te sturen.
  2. Concentreer je op de plekken waar je lichaam contact maakt met de grond. Wees je bewust van deze plekken en ga ze één voor één langs.
  3. Breng je aandacht dan naar geluiden om je heen. Wat hoor je? Waar komen deze geluiden vandaan? Focus je op wat je hoort, maar probeer er niks mee te doen.
  4. Sta dan stil bij wat je ruikt. Op elke inademing neem je de lucht bewust in je op.
  5. Open dan langzaam je ogen en laat het eerste wat je ziet rustig bij je binnenkomen.

3. Eet met aandacht

Op vakantie is het makkelijker om te oefenen met mindful eten, omdat je dan meer tijd hebt. Door langzamer en met aandacht te eten, ervaar je meer. Smaken worden intenser en misschien verandert je mening zelfs over iets wat je normaal gesproken lekker vindt. Ook merk je sneller op wanneer je vol zit. Ben je samen met iemand op vakantie? Spreek af om een tijdje in stilte te eten, bijvoorbeeld tijdens het voorgerecht.

Tenslotte: forceer de uitkomst niet

Probeer zonder verwachtingen te oefenen, anders stel je jezelf alleen maar teleur. Voel je je onrustig? Kijk dan of je die onrust er kunt laten zijn in plaats van hard je best te doen om je ontspannen te voelen. Door doelbewust met mindfulness bezig te zijn, is het effect meestal averechts.