Misverstanden over rusten

4 misverstanden over rusten

Vind je het moeilijk om te stoppen met werken? En vraag je je af wat het nut is van rust nemen? Geïnspireerd op het boek ‘Rust in uitvoering’ van Alex Soojung-Kim Pang, zette ik alle misverstanden over rusten op een rij.

1. Rust is het tegenovergestelde van werk

Vaak denken we zwart-wit: je bent aan het werk óf je bent aan het ontspannen, je staat aan óf uit, je slaapt óf bent wakker – er zit niks tussen. Maar wat blijkt uit onderzoek? In rusttoestand zijn onze hersenen nauwelijks minder energiek dan wanneer je actief bezig bent. Het verschil tussen differentiaalvergelijkingen oplossen en een beetje voor je uit staren is uiteindelijk nihil. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je niet druk bezig bent.

Fysieke activiteit is rustgevender dan je zou verwachten en mentale rust is actiever dan we beseffen.

Alex Soojung-Kim Pang

2. Rust is niet meer dan een fysieke noodzaak

Rust heb je nodig om bij te tanken, maar wist je dat het ook goed is voor je brein? De meest creatieve mensen uit de geschiedenis namen rust net zo serieus als werk. De juiste vorm van rust hielp hen namelijk creatief te zijn en blijven. Vooral lichaamsbeweging schijnt goed te zijn voor je geest. Ga bijvoorbeeld wandelen of hardlopen. Niet alleen maak je zo je hoofd leeg en verminder je stress, je geeft je brein ook de kans om gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.

Wat is er nu eenvoudiger dan rust? Wat kost nu letterlijk minder inspanning? Het enige wat natuurlijker is dan rusten is ademhalen.

Alex Soojung-Kim Pang

3. Hoe meer je rust, hoe minder productief je bent

Verschillende mensen hebben zich in het verleden al eens verdiept in efficiënt en productief werken. Zo blijkt dat fabrieksarbeiders die maandenlang moesten overwerken in de Eerste Wereldoorlog minder productief waren en eerder kostbare fouten maakten in vergelijking met collega’s die op regelmatige tijden werkten. Ook veroorzaakte deze arbeiders sneller bedrijfsongevallen. Wil je goede prestaties neerzetten? Zorg voor grenzen en onthoud dat je rust nodig hebt om goed werk te leveren.

Levens die rijk zijn aan werk en rust, laten ook zien dat lange werktijden in creatieve werksectoren niet garant staan voor een hogere productiviteit.

Alex Soojung-Kim Pang

4. Je mag pas rusten als het werk klaar is

De tijd waarin je in je vrije tijd nooit gestoord kon worden door je werk is voorbij. Moderne ontwikkelingen hebben het makkelijk gemaakt om overal waar je bent en wanneer je maar wilt te werken. Die bereikbaarheid is fijn, maar er zit ook een keerzijde aan: werk lijkt nooit af te zijn. Voorkom dat je in de valkuil stapt om altijd maar weer een reden te vinden om geen rust te nemen. Heb je rust nodig? Doe het nu.

Rust is nooit een geschenk geweest. Rust is nooit iets geweest wat je krijgt als je met al het andere klaar bent. Als je rust wilt, moet je rust nemen.

Alex Soojung-Kim Pang

Beeld: Iz & Phil via Unsplash.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *