Wat katten ons leren over mindfulness

Wat katten ons leren over mindfulness

Niks maakt mij zo gelukkig, als met een kat op schoot zitten. Geïnspireerd op het boek ‘Catfulness, hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindful te leven’, schreef ik op wat ik van katten heb geleerd over mindfulness.

1. Doe vaker niks

Als er één dier is dat mij geleerd heeft vaker te luieren, zijn het wel katten. Hoewel niksen misschien als verspilde tijd voelt, maakt het je juist creatiever en productiever. Zorg dus dat je elke dag minstens een half uur over hebt om even niks te doen.

2. Maak van slaap een prioriteit

Wist je dat katten gemiddeld vijftien uur per dag slapen? Kittens zelfs nog meer. Ook voor ons is het belangrijk om voldoende en kwalitatief goede slaap te hebben. Terwijl katten slapen wanneer ze willen, functioneren wij het beste op een vast ritme. Ga daarom op vaste tijden naar bed en sta op dezelfde tijd weer op, ook in het weekend.

3. Neem het leven per moment

Voor katten bestaat er maar één moment: het nu. Ze eten als ze honger hebben, drinken als ze dorst hebben en slapen als ze moe zijn. Wat er morgen of over een uur gebeurt, zien ze dan wel weer. Door jezelf de vraag te stellen ‘Wat is er nú?’, kom je automatisch in het moment.

Tijd doorgebracht met katten is nooit verpild.

Sigmund Freud

4. Vergeet je niet af en toe eens lekker uit te rekken

Een vol hoofd betekent meestal ook een gespannen lichaam. In plaats van meteen een uur te sporten, kun je jezelf ook aanleren om je af en toe eens flink uit te rekken. Doe dit bijvoorbeeld als je net wakker bent, een tijd achter je laptop hebt gezeten of wacht totdat je eten gaar is. Wedden dat je je meteen al meer ontspannen voelt?

5. Geniet van de kleine dingen

De warmte van de zon of een lekker bord eten, voor katten geven dagelijkse gebeurtenissen al voldoening. Sta jij weleens stil bij dit soort kleine dingen? Door er vaker bewust van te zijn, kom je erachter dat deze dingen meer betekenis hebben dan je van tevoren zou denken.

Beeld: Christ Abney via Unsplash.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!