Hoe je je automatische piloot stopzet

Hoe je je automatische piloot stopzet

Dankzij de automatische piloot kun je – zonder er al te diep over na te denken – autorijden, je tandenpoetsen en eten klaarmaken. Maar als je alles vanuit routine doet, raast het leven aan je voorbij. En dat is zonde. Hoe leef je bewust(er) en kun je je automatische piloot af en toe uitschakelen?

1. Sta iets eerder op

Als ik de keuze zou hebben tussen vijftien minuten langer slapen of mediteren, zou ik vroeger voor het eerste hebben gekozen. Maar als ik bedenk wat mediteren in de ochtend mij oplevert, dan wil ik niet meer anders. Ben je geen ochtendmens? Zelfs de wekker vijf minuten eerder zetten kan al het verschil maken tussen een gehaaste ochtend en op je gemak de dag beginnen. Je hoeft dan niet eens die extra tijd te vullen met iets anders; gebruik deze paar minuten gewoon om je tempo iets te verlagen.

2. Zet een intentie

Een intentie is simpelweg een voornemen. Zo kun je voor de rest van de dag een intentie zetten. Bijvoorbeeld: ‘Mijn intentie is om me vandaag niet te laten opjagen door anderen of mijn to-do list.’ De ochtend is een geschikt moment om een intentie te zetten, want dan ligt alles nog open. Je kunt als je onder de douche staat een intentie bedenken of tijdens het ontbijt. In elk geval hoef je er niet een uitgebreid ritueel van te maken, het gaat erom dat je even bedenkt hoe je de dag het liefst wilt beleven.

3. Verlaag je tempo

Dankzij de automatische piloot krijg je dingen snel gedaan, van het beantwoorden van mails tot de vaatwasser uitruimen. Het gevaar is alleen dat je jezelf voorbij rent. Door je tempo maar een klein beetje te vertragen, kun je jezelf al een halt toeroepen. Begin klein en kies één korte activiteit om mee te oefenen, zoals je tas inpakken of jezelf afdrogen na het douchen. Het doel is niet datgene wat je doet perfect te doen, maar alleen vertragen. Wat dit je brengt, merk je vanzelf.

4. Gebruik een reminder

Als je druk bezig bent is het moeilijk om mindful te blijven. Help jezelf daarom een handje met een reminder. Zet bijvoorbeeld overdag af en toe een wekker, leg een mooie steen op je bureau of kies een geschikte achtergrondafbeelding voor op je telefoon (door je aan te melden voor mijn nieuwsbrief, ontvang je gratis wallpapers). Zelfs de geur van je douchegel kan elke ochtend een reminder zijn om minder te haasten en meer te genieten van het moment. Kies in elk geval één manier uit die voor jou werkt.

Wanneer je in het hier en nu bent, zonder vooruit te willen, gebeurt het wonder. In het moment te zijn is het wonder.

Osho

Beeld: Anete Lusina via Pexels.