Wat de natuur je wilt vertellen - 3 lessen

Wat de natuur je wilt vertellen – 3 lessen

Loop een middag in het bos, zoek een ander soort natuurgebied op of maak gewoon een ommetje in je woonplaats en je zult zien dat er allerlei verborgen lessen uit de natuur naar boven komen. Voor mij springen er drie uit, die steeds weer terugkomen.

1. Vertragen doet versnellen

In april kan de temperatuur soms opeens een stuk lager zijn. Om de natuur te beschermen, ontstaat er nachtvorst. Het ijslaagje om de bloesem heen, beschermt bomen tegen de vrieskou. Heel even stopt de natuur met groeien en bloeien, maar wel met een goede reden: zodat later in het jaar appels, peren en kersen aan de bomen hangen. Hoe zit dat dan bij ons? We denken vaak dat we meer gedaan krijgen als we sneller werken, maar dat is lang niet altijd het geval. Integendeel: door gehaast te werken, zie je meestal belangrijke zaken over het hoofd en is de kans op fouten groter. Neem daarom een voorbeeld aan de natuur en zet jezelf af en toe op pauze. Of zoals de Chinese filosoof Lao Tzu zegt: “Nature does not hurry, yet everything is accomplished.”

2. Storm ontwijk je niet, maar doorleef je

Als het heftig regent en onweert, kan een boom niet zomaar naar een droge plek verhuizen. Er zit dus niks anders op dan de storm doorleven. Dat is misschien niet prettig, maar als boom is er geen ontkomen aan. Als mens denken we vaak dat we altijd een keuze hebben; we kunnen immers veel van wat we doen controleren. Maar soms maak je nu eenmaal iets vervelends mee, zonder dat je daar iets aan kunt doen. Het laten stormen, waardoor er ruimte ontstaat voor iets nieuws, is dan het beste wat je kunt doen. Net als in de natuur, levert een grote verstoring meestal nog meer vruchtbare grond op.

Soms kan een nederlaag best noodzakelijk zijn; dan weet je tenminste wie je bent. Wat kunnen we overwinnen? Waardoor struikelen we? En vallen we? En staan we wonderbaarlijk genoeg weer op? En gaan we door?

Maya Angelou

3. Aan elke storm komt een einde

Er komt altijd een moment waarop de storm voorbij is, ook al is dat soms moeilijk te zien als je er middenin zit. De wind gaat liggen, de zon laat zich weer zien en alles valt op zijn plek. Zo wisselen stormachtige tijden zich meestal af met zonnige perioden. Niet voor niets wordt gezegd dat verandering de enige constante is in het leven. Aan de ene kant is dat fijn, want dan weet je dat er een einde komt aan moeilijke tijden. Tegelijkertijd willen we mooie momenten graag vasthouden, terwijl dat geen optie is. Wat dan wel? Meegaan op de stroom van het leven en dankbaar zijn voor wat je tegenkomt.

Meer lezen? In ‘De acht grote lessen van de natuur’ vertelt Gary Ferguson hoe je weer in contact kunt komen met de natuur. Want zoals Ferguson zegt: “De natuur roept ons allemaal.”

Beeld: Austin Kehmeier via Unsplash.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!