Meditatie-dip? Zo raak je weer gemotiveerd

Een meditatie-dip? Zo raak je weer gemotiveerd

Als je net begint met mediteren, kun je het gevoel hebben dat je het verkeerd doet. Ook kun je je erg onrustig of verveeld voelen. Misschien vraag je je af wat het je oplevert en raak je gedemotiveerd. Dankzij deze tips pak je makkelijk de draad weer op en kom je uit je meditatie-dip.

1. Zie elk moment als een nieuw begin

Raak je gefrustreerd? Snap je niet waar je mee bezig bent of vind je mediteren gewoon niet leuk? Besef dan dat je elk moment weer opnieuw kunt beginnen. Iedere meditatie is anders, dus ook vandaag kun je weer een andere ervaring hebben. Doe net alsof je voor het eerst je ogen sluit en sta open voor wat zich aandient.

2. Kies een vaste plek

Thuis mediteer ik op verschillende plekken. De ene plek gebruik ik voor een uitgebreide routine inclusief een paar yogahoudingen, de andere plek is ideaal om een paar minuten mijn ogen te sluiten. Niet alleen is het fijn om je eigen ruimte te hebben waar je je even terug kunt trekken, telkens als je erlangs loopt word je eraan herinnerd een moment te nemen voor jezelf. Mediteren wordt zo sneller een gewoonte.

3. Maak van wachten een meditatie

Loze momenten vullen we steeds vaker met onze telefoon. Zonde, want deze tijd kun je heel goed gebruiken om je bewust te worden van jezelf en het huidige moment. Het enige wat je hoeft te doen, is je aandacht naar je ademhaling of lichaam te brengen. Zelfs met je ogen open kun je dit oefenen. Vind je het moeilijk om van je telefoon af te blijven? Hier vind je tips om minder verslaafd te zijn aan social media.

4. Doe iets minder je best

Tijdens een Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training kwam ik erachter dat ik tijdens het mediteren soms erg mijn best deed. In plaats van ontspannen en alert te zitten, trok ik mijn schouders op en fronste ik. Door met elke uitademing mijn drang om te presenteren iets meer los te laten, leerde ik minder doelgericht bezig te zijn. Ik besefte: ‘Je hoeft je niet te bewijzen als je mediteert.’ Er bestaat ook niet zoiets als een perfecte of goede meditatie. Het feit dat je tijd neemt om te mediteren, is al genoeg.

Mindfulness is not about perfection. The more we practice, the more we see our imperfections and shortcomings. Relax and smile into them lovingly – and with humor.

Network for Mindful Business

Vragen over mediteren? Stuur me een bericht of lees dit artikel met veelgestelde vragen.

Beeld: Michelle via Unsplash.