4 manieren om weer in contact te komen met je lichaam

4 manieren om weer in contact te komen met je lichaam

Met knallende hoofdpijn naar een verjaardag of door blijven werken zelfs al heb je enorme kramp in je nek. Het is misschien makkelijk om signalen te negeren, maar als je dit altijd doet, raak je vervreemd van je lichaam. Zo maak je weer contact met je lijf.

1. Scan je lichaam

Een bekende meditatie-oefening is de bodyscan. Tijdens deze geleide meditatie ga je je hele lichaam af om op te merken wat je voelt (of juist niet voelt). Met apps zoals Calm, Headspace en Insight Timer kun je een bodyscan doen, maar ook op de website van Centrum voor Mindfulness vind je handige oefeningen. Weinig tijd? Sluit dan je ogen en scan je lijf door bij je tenen of hoofd te beginnen.

2. Doe een loopmeditatie

Zoek je meer beweging, doe dan een loopmeditatie. Tijdens deze meditatie houd je je aandacht bij het lopen. Telkens als er een gedachte naar boven komt, ga je weer terug naar waar je mee bezig bent: lopen. Je bent je bewust van elke stap en loopt langzamer dan normaal. Het fijne is dat je deze oefening ook gewoon kunt doen als je onderweg bent naar een afspraak of de supermarkt.

Loopmeditatie is lopen en je er helemaal bewust van zijn dat je loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten. Je probeert aanwezig te zijn in ieder stap.

Stichting Leven in Aandacht

3. Observeer je handen

Wanneer is de laatste keer dat jij je lichaam goed hebt geobserveerd? Het is misschien een beetje een gekke manier om je lijf weer te voelen, maar door alleen al naar je handen te kijken, kun je meer uit je hoofd komen. Hoe ziet je huid eruit en je nagels? En hoe lopen de lijnen in je handpalmen? Ook met andere lichaamsdelen kun je deze oefening doen.

4. Zet een wekker

Als mindfulness nog helemaal niet in je systeem zit, kun je ook een wekker zetten. Dit helpt je om jezelf te herinneren aan wat je op dit moment voelt. Telkens als de wekker gaat, adem je een paar keer diep in en uit en sta je stil bij je lichaam. Bouw het rustig op door bijvoorbeeld elk uur de wekker af te laten gaan.

Je lichaam is altijd in het hier en nu.

Susan Smally & Diana Winston

De keuze is aan jou

Uiteindelijk bepaal je zelf wat je met signalen zoals hoofdpijn en kramp doet. Zo kun je het alleen opmerken en doorgaan met wat je aan het doen bent of pauze nemen en in beweging komen. Zolang je niet oordeelt, is elke keuze de juiste keuze voor jou.

Beeld: Daria Shevtsova via Pexels.