Zo word je beste vrienden met jezelf

Zo word je beste vrienden met jezelf

Van je vrienden kun je afscheid nemen, maar van jezelf niet. Hoe leuk of verschrikkelijk je jezelf ook vindt. Dit klinkt misschien beangstigend, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen beste vriend te worden. Dat maakt het leven niet alleen een stuk leuker, ook makkelijker.

1. Leer jezelf kennen

Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven, is jezelf zijn. Daarvoor zul je eerst een beetje onderzoek moeten doen. Wat maakt je blij? En waar word je al moe of gefrustreerd van als je eraan denkt? Wees niet bang om eerlijk te zijn. Ook kun je in elke fase van je leven weer nieuwe dingen ontdekken. Misschien vond je het vroeger leuk om te winkelen, maar ga je nu liever een middag naar de bioscoop. Het is logisch dat je niet precies dezelfde persoon bent als een paar jaar geleden.

2. Respecteer je eigen grenzen

Door je grenzen aan te geven neem je jezelf serieus. Ook gaan anderen je daardoor sneller respecteren. Hoe beter je aanvoelt waar jij behoefte aan hebt, hoe beter je een streep kunt trekken. Jezelf af en toe afzonderen is een fijne manier om te ontdekken wat je nodig hebt. Zo kun je van mediteren een gewoonte maken of alleen naar buiten gaan. Meestal weet je diep van binnen goed wat je wil, maar gaat het erom dat dit ook voor anderen duidelijk is.

3. Kijk mild naar jezelf

Je herkent vast dit stemmetje in je hoofd: ‘Als ik iets beter m’n best had gedaan dan…’ Bijna iedereen heeft zo’n kritische stem, ook wel ‘innerlijke criticus’, die vindt dat je niet goed genoeg bent of iets niet kunt. De vraag is: zou je net zo hard oordelen als het om een goede vriend gaat? Als iemand om wie je geeft in de problemen zit, dan probeer je de ander op te beuren en in te laten zien dat het niet zijn of haar schuld is. Door tegen jezelf in de derde persoon te praten, leer je net zo mild te zijn. Heel gezond, want uit onderzoek blijkt dat mensen die zelfcompassie hebben, minder snel instorten als ze hun doelen niet bereiken.

4. Maak het beste van solo-tijd

Hoewel het nu een uitzonderlijke tijd is door het coronavirus, kun je in de meeste gevallen altijd sociaal contact opzoeken, al is het maar door iemand een whatsappje te sturen. Probeer dus te genieten van de tijd waarin je alleen bent, want voordat je het weet is het over. Door in jezelf te investeren, blijf je je ontwikkelen en krijg je meer zelfvertrouwen. En een vriend hebben die lekker in zijn vel zit, wie wil dat nou niet?

Be patient with yourself, nothing in nature blooms all year.

Beeld: Tim Mossholder via Pexels.