Tevreden zijn is een kunst: tips voor meer tevredenheid

Tevreden zijn is een kunst: tips voor meer tevredenheid

Je kunt het nog zo goed voor elkaar hebben, het leven kan altijd beter. En dat is lastig, want hierdoor stel je geluk uit. Hoe word je tevreden met wat je hebt? Nou, zo.

1. Stop met vergelijken

De snelste manier om minder tevreden te zijn is door je met anderen te vergelijken. Social media hebben dit gedrag alleen maar versterkt: binnen een mum van tijd krijg je een kijkje in andermans leven. Meestal kijk je alleen naar de mooiste momenten, dus een eerlijke vergelijking is het niet. Toch sta je daar niet bij stil als je op social media zit. Minder vaak online zijn kan daarom helpen. Hier vind je tips om bewuster met social media om te gaan.

2. Leg de lat niet te hoog

Een rijk sociaal leven, goede baan, twee keer per week sporten – we willen het allemaal. Maar als je heel eerlijk bent: hoe realistisch is het dan om het op alle vlakken perfect te doen? Kijk of je de lat iets lager kunt leggen door bijvoorbeeld al blij te zijn met de vrienden die je nu hebt of jezelf als doel te stellen tenminste één keer per week te sporten. Nog een paar praktische tips:

  1. Schrijf drie punten op die je elk geval vandaag wilt doen. Focus je alleen op die drie dingen. Als je hiermee klaar bent, heb je het belangrijkste al gedaan.
  2. Beperk de tijd die je gebruikt om iets af te ronden. Ken je de 80-20-regel? Dat betekent dat je in 20 procent van de tijd het meeste werk (80 procent) verzet. De overige tijd ben je kwijt aan kleine klusjes. Houd dit dus in je achterhoofd als je iets probeert af te ronden en in details verzand.
  3. Leg bewust taken opzij. Werk is nooit af, ook al zou je dat misschien graag willen. Dat je met iets stopt of er nu nog niet aan begint, betekent niet dat je meteen hebt gefaald. Kies bewust voor wat je wel en niet doet, zodat je de dingen die je doet, in elk geval met aandacht kunt doen.

3. Blik terug op wat je al hebt bereikt

Soms vergeten we waar we vandaan komen. Misschien heb je een studie afgerond, verschillende opdrachten gedaan of andere ervaringen opgedaan waardoor je wijzer bent geworden. Schrijf af en toe eens op wat je al hebt bereikt. Doe dit bijvoorbeeld aan het einde van het jaar of elke maand of week. Ook kleine dingen, zoals je huis opgeruimd houden of een hele week op tijd naar bed gaan, kun je zien als belangrijke prestaties. Door het op te schrijven, krijg je meteen een trots en voldaan gevoel.

4. Geef!

Wil je je nú al meer tevreden voelen? Begin dan met geven. Vaak denken we meteen aan geld, maar je tijd en energie zijn ook waardevol. Een vriend een luisterend oor bieden of je opa en oma helpen met koken zijn allemaal vormen van geven. Niet alleen wordt de ander er blij van, je wordt er zelf ook een stuk gelukkiger van.

Beeld: Motoki Tonn via Unsplash.