Tips om te onthaasten in een stad

Tips om te onthaasten in een stad

In de stad lijkt iedereen het druk te hebben. Voordat je het weet, doe je mee aan deze hectiek. Hoe blijf je zen in een omgeving die voortdurend in beweging is? Deze tips helpen je onthaasten.

1. Verken de stad lopend

Filosoof Joke Hermsen schrijft al jaren over hoe we de tijd beleven. Zo zijn er volgens haar twee soorten belevingen: chronos, de kloktijd, en kairos, de tijd die te vergelijken is met wanneer je in een flow zit. De kloktijd speelt een steeds grotere rol in ons leven, terwijl het juist zo belangrijk is om in contact te blijven met je innerlijke tijd. Zo kunnen we dankzij het openbaar vervoer snel van a naar b reizen, maar hierdoor vliegt de tijd voorbij zonder dat we het bewust meemaken. Een simpele manier om weer in het moment te komen, is door de stad lopend te verkennen. Niet alleen leef je zo langzamer, je ziet ook veel meer.

2. Gebruik je zintuigen

Misschien loop je net als ik bijna elke dag dezelfde route. Omdat je zo vaak hetzelfde ziet, word je op den duur blind voor wat je tegenkomt. Probeer daarom eens heel bewust om je heen te kijken. Vallen je dingen op die je nog niet eerder had gezien? Misschien zie je dat de bladeren langzaam van kleur veranderen of kom je onderweg vogels tegen. Gebruik al je zintuigen: let op de geluiden, ruik de lucht en voel hoe je je ene voet voor de ander zet. Als je geneigd bent om op de automatische piloot te leven, helpt het om vol verwondering om je heen te kijken.

3. Oefen compassie

Tijdens het spitsuur is het voor veel mensen een uitdaging om mindful te blijven. Het is een stuk drukker en de kans dat je in de file staat of vertraging hebt, is ook groter. In plaats van je op te winden, kun je deze tijd goed gebruiken om compassie te oefenen. Door er alleen al bij stil te staan dat je niet de enige bent die de spits liever vermijdt, is het waarschijnlijk al iets makkelijker om begrip en geduld op te brengen. Ook kun je bedenken dat deze situatie maar tijdelijk is. Vergeet tenslotte niet dat je altijd nog tot tien kunt tellen.

In today’s rush, we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just being.

Eckhart Tolle

Beeld: Luke Ow via Unsplash.