Een oefening om opnieuw verbinding te maken

Een oefening om (opnieuw) verbinding te maken

In 2019 ging ik naar Plum Village (Frankrijk) voor een retraite. Ik mediteerde er meerdere keren per dag en maakte kennis met allerlei mindfulness-oefeningen. Een oefening die ik met je wil delen, is ‘Beginning Anew’.

Een open en eerlijk gesprek

Beginning Anew bestaat uit vier stappen, waarbij één persoon luistert en de ander praat. Je hoeft voor deze oefening geen relatie te hebben; je kunt het met iedereen die je kent doen. Het gaat erom dat je een open en eerlijk gesprek voert, waardoor je elkaar de kans geeft een nieuw begin te maken. Zo doe je dat:

 1. Geef (denkbeeldig) bloemen water.
  Dit klinkt vaag, maar het idee is als volgt: alles wat je aandacht geeft, groeit. Door uit te spreken wat je aan de ander waardeert, open je het gesprek. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Zeg dus niet ‘Je bent heel sociaal’, maar ‘Je luistert altijd zo geïnteresseerd naar anderen’. Andermans talenten benoemen helpt om verbinding te leggen.
 2. Deel iets waar je spijt van hebt.
  Ook je excuses aanbieden verbindt. Zo zegt zelfstandig bemiddelaar Paulien Willemse in een artikel over hoe het perfecte excuus eruit ziet: “Excuses werken als een laagje aarde waarop een nieuwe verstandhouding kan groeien.” Je kunt vast een moment bedenken waarop je spijt had van iets wat je deed of zei. Spreek uit wat je eigenlijk had willen zeggen of doen. Dit kan met de persoon tegenover je te maken hebben, maar dat hoeft niet. Door het te delen, draag je het niet meer met je mee.
 3. Deel een moment waarop je je gekwetst voelde.
  Andersom kan het ook voorkomen dat je een keer gekwetst bent door iemand. Vertel wanneer je je voor het laatst verdrietig of boos voelde en wat er toen gebeurde. Het is belangrijk dat je vooral stilstaat bij hoe je je voelde. Deze gevoelens delen helpt om in te zien dat iedereen zich weleens verdrietig voelt.
 4. Vertel waar je behoefte aan hebt.
  Het is niet verplicht, maar je kunt eindigen met een hulpvraag. Misschien worstel je ergens mee, zoals het niet respecteren van je eigen grenzen, en kan de ander je helpen op tijd rust te nemen en vaker nee te zeggen. Ook is hulp inschakelen een manier om je vertrouwen in de ander te laten zien.

Praktische tips voor meer verbinding

Ik kan me voorstellen dat het best spannend is om eerlijk antwoord te geven op deze vragen. Je moet jezelf wel kwetsbaar opstellen en dit doe je niet zomaar tussen de bedrijven door. Ben je op zoek naar meer praktische manieren om verbinding te maken met iemand anders, dan heb ik een paar tips:

 • Leg je mobiel weg als je onderweg bent. Kijk je op telefoon, dan geef je je het signaal dat je niet openstaat voor contact.
 • Kijk goed om je heen. Je ziet dan meer en vergroot de kans dat je een praatje maakt met iemand.
 • Oordeel minder snel en wees nieuwsgierig. Een open houding zorgt ervoor dat je sneller mensen aantrekt.
 • Glimlach! Blije mensen zijn toegankelijker.

Meer lezen? In het boek ‘Beginning Anew van Sister Chan Khong lees je nog meer tips om liefdevol contact te maken.

Beeld: Nikola Jovanovic via Unsplash.

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!