In slaap vallen tijdens een meditatie: zo blijf je wakker

In slaap vallen tijdens een meditatie: zo blijf je wakker

Tijdens een meditatie is het niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar soms kun je er weinig aan doen en gebeurt het zonder dat je er erg in hebt. Met deze tips blijf je wakker.

1. Kies een andere houding

Klinkt misschien logisch, maar liggend val je sneller in slaap dan wanneer je zit. Kies een houding die prettig aanvoelt, maar waarbij je niet té comfortabel zit. Je hoeft jezelf dus niet meteen in de lotushouding te wurmen, kleermakerszit of gewoon op het puntje van je stoel zitten is ook prima.

2. Houd het kort

Mediteren is geen sport waarbij je zo lang mogelijk op je meditatiekussen moet blijven zitten. Je kunt beter iets korter mediteren en alert blijven dan met veel moeite je aandacht erbij proberen te houden. Je zult ook merken dat een paar minuten voldoende is als je al wat meer ervaring hebt.

3. Kies een ander moment

Ben je ’s avonds eigenlijk te moe om te mediteren? Kijk dan of je overdag een moment kunt vinden. Zeker in het begin is het slim om te experimenteren met het tijdstip waarop je mediteert. Zo kom je er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt. Dit helpt ook om van mediteren sneller een gewoonte te maken.

4. Beweeg van tevoren

Frisse lucht gecombineerd met wat beweging zorgt ervoor dat je je vanzelf energieker gaat voelen. Een stukje wandelen of een paar yogahoudingen doen kunnen dus helpen om wakker te blijven tijdens het mediteren.

5. Doe een loopmeditatie

Je hoeft niet altijd zittend te mediteren, je kunt ook een loopmeditatie doen. Tijdens deze oefening loop je net iets langzamer dan normaal, zodat je bewust je voeten op kunt tillen en neerzetten. Je merkt op hoe één van je voeten de grond verlaat, je knie iets buigt, het gewicht naar je andere voet verplaatst en je tenslotte weer met beide voeten op de grond staat. Dwaalt je aandacht af? Merk het op en sta dan weer stil bij de stappen die je zet.

6. Mediteer met muziek

Natuurgeluiden, mantra’s, klankschalen en panfluiten – soms kan het fijn zijn om met muziek te mediteren. Aan de andere kant kan het ook afleiden. Ook hier geldt daarom: kijk of het iets voor je is. Zo kun je deze muziek via Spotify afspelen.

7. Neem slaap serieus

Als je echt heel moe bent, kan het ook een teken zijn dat je simpelweg meer rust nodig hebt. Het is daarom helemaal geen gek idee om je daaraan over te geven en een goede nachtrust op nummer één te zetten. Nogmaals: mediteren is geen sport, dus neem het jezelf niet kwalijk als je een keer wat korter mediteert of helemaal niet.

Beeld: Martina Misar via Unsplash.