Rituelen om het jaar bewust af te sluiten

Rituelen om het jaar bewust af te sluiten

Rituelen geven betekenis aan bepaalde momenten in je leven. Zo kun je elke ochtend opschrijven waar je dankbaar voor bent of tijdens het avondeten de dag doornemen. Ik verzamelde drie rituelen die geschikt zijn om het jaar bewust af te sluiten.

1. Maak een stiltewandeling

Tijdens een stiltedag ervoer ik voor het eerst hoe fijn het is om een tijd niets te zeggen. Op deze dag deden we om en om zit- en loopmeditaties. Na de opening vroeg de mindfulnesstrainer ons vriendelijk of we in de pauzes geen contact met elkaar wilden zoeken en onze aandacht bij onszelf wilden houden. Eenmaal thuis vond ik het zó fijn om niet te communiceren, dat ik bijna geen zin had om mijn vriend gedag te zeggen. Ik kwam erachter dat praten onbewust veel energie kost.

In plaats van een hele dag in stilte te leven, kun je ook een stiltewandeling doen. Met een stiltewandeling maak je (letterlijk) een pas op de plaats door extra langzaam in stilte te lopen. Ga terwijl je loopt de afgelopen maanden langs. Hoe begon het jaar? En met welk gevoel sluit je dit jaar af? Doe deze wandeling bij voorkeur alleen, zodat je je eigen tempo kunt bepalen en niet wordt afgeleid. Neem daarna een paar minuten de tijd om op te schrijven wat er door je heen ging.

2. Doe een dankbaarheidsmeditatie

Niets is zo krachtig als het gevoel van dankbaarheid. Het maakt je vrolijk en door stil te staan bij wat je hebt, word je nóg dankbaarder. Met een dankbaarheidsmeditatie begin je tevreden aan een nieuw jaar. Zo doe je dat:

  1. Ga in kleermakerszit, op een meditatiekussen of op een stoel zitten. Zorg er in elk geval voor dat je comfortabel maar wel rechtop zit.
  2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Focus een paar seconden op hoe je ademt. Adem je snel of langzaam? En waar voel je je ademhaling? Je hoeft niets te veranderen.
  3. Vraag jezelf af: ‘Waar ben ik dankbaar voor als ik kijk naar het afgelopen jaar?’ Denk er niet te lang over na, maar ga af op het eerste wat er in je opkomt.
  4. Merk op wat er in je lichaam gebeurt. Misschien begin je te glimlachen of voel je een bepaalde plek in je lichaam warm worden. Het kan natuurlijk ook zijn dat er niets lijkt te veranderen.
  5. Blijf nog even met je aandacht bij het fijne gevoel van dankbaarheid en open dan langzaam je ogen.

Doe je liever een geleide meditatie? Hier vind je er één van de app Headspace.

3. Zet een intentie

Een andere manier om het jaar bewust af te sluiten is door een intentie te zetten. Een intentie is een bewuste positieve gedachte die je helpt je dromen waar te maken. Ideaal dus om te doen voor het begin van een nieuw jaar. De dankbaarheidsmeditatie kun je als inspiratie gebruiken; alles wat er toen in je opkwam, maakt je immers gelukkig. Stel je bent dankbaar voor kalme zondagochtenden, dan kun je je intentie als volgt formuleren: ‘Ik begin de dag in stilte.’ Zo zijn er oneindig veel intenties te bedenken. Ik verzamelde er een paar ter inspiratie:

  • ‘Ik geef mijn lichaam de tijd en aandacht die het verdient.’
  • ‘Ik leef het leven in mijn eigen tempo.’
  • ‘Ik focus mij op het positieve.’
  • ‘Ik sta open voor wat het leven mij te bieden heeft.’

Zorg dat de intentie die je bedenkt positief is en gericht is op hoe je je het komende jaar wilt voelen. Hang de zin op een plek waar regelmatig langskomt, zoals op de koelkast of de badkamer, zodat je er gemakkelijk aan wordt herinnerd. Op deze manier begin je met positieve energie aan het nieuwe jaar.

Beeld: Milada Vigerova via Unsplash.